Frittes Ruff - en lysande stjärna på gråhundshimlen Gråhundshanen Frittes Ruff är en högintressant älghund, med prestationer och meriter som de flesta hundägare drömmer om. Förutom att han har åtta förstapris på jaktprov, är han också den första Svenska älghunden med ett internationellt CACIT på jaktprov. Ruff är även utställningschampion, och dessutom ligger han som klar etta på gråhundshanarnas prestigefyllda avelslista!

SJCH SUCH Frittes Ruff är en så kallad jaktidiot, som i fel händer förmodligen varit helt omöjlig att ha att göra med. Men Osborn Stockelberg, Kungsbacka, har ett injagningskoncept som även klarar av de värsta jaktidioterna.

Många hundsägare har försökt få tips av Osborn om injagning av älghundar. Men han är hemlighetsfull. . . Och anledningen till uppmärksamheten är hans fantastiska framgångar.

  • Ruff 1
  • Ruff 2
  • Ruff 3
Av hans sammanlagt nio gråhundar som han köpt eller planerat parning för har samtliga blivit jaktchampion! Sju av dessa har dessutom blivit dubbelchampion! Ofta jagar han med tre gråhundar samtidigt, naturligtvis är alla jaktchampions, och lika säkert som amen i kyrkan, bryter de ståndarbetet när han blåser i hornet! – Jag är för gammal för att ha olydiga hundar, sedan 1987 har alla mina hundar gått att kalla in från ståndskallen, berättar Osborn, som blir fåordig när de okända knepen vid injagning kommer på tal. Redan vid valpstadiet lägger Osborn stor vikt vid att låta hunden bli en familjemedlem. Och lydnaden grundläggs tidigt. Skogsvanan präglas också i tidig ålder, men han släpper aldrig en hund för jakt före ett års ålder. – Jag tycker att det är roligare att ha en champion vid tre års ålder, än en förstörd hund vid två år, understryker Osborn.
20 timmar
Ruff var två och ett halvt år då han startades på jaktprov första gången. En enda älg hade Osborn då skjutit för honom, men det berodde inte på att ståndarbeten saknades. – Jag kallar alltid in hunden innan jag skjuter, klappar om hunden, och när han går tillbaka skjuter jag så fort jag kan. Detta tog tid för Ruff att lära sig, därför blev det bara en älg före jaktprovsstarten, förklarar Osborn. Innan Ruff fick starta på det första provet bestämde sig Osborn för att testa hur länge han skulle skälla utan att bli inkallad, i första hand ville han försäkra sig om att Ruff skällde ståndskall i minst fem timmar som jaktprovsreglerna kräver. – Efter 20 timmar ledsnade jag, då hade en kompis kommit med mat till mig, och när jag blåste i hornet kom han direkt. Men han ville tillbaka och fortsätta skälla, berättar Osborn, och fortsätter. – Han är en klok jaktidiot, hade Ruff inte gått att kalla in hade förmodligen många jaktlag inte velat att jag kommit tillbaka. För vem har nytta av en hund som till exempel står en hel dag och skäller på ett icke skjutbart djur? Och inte kommer på inkallning!
Nio jaktprov
Under en period av elva dagar tog Ruff sina tre första ettor på jaktprov, 78, 82,5 och 88 poäng. – Hans bästa egenskap är nog förmågan att hitta älg, samt lydnaden, han lämnar ståndet direkt jag kallar på honom. Ruff har också ett mycket effektivt sök, trots att sökturerna bara ligger runt cirka 15 minuter, har han haft i snitt en kilometer till upptagsplatsen. Och på alla nio jaktproven har det blivit stånd i upptaget. – Jag har startat honom sent på säsongen då det varit snö, så vi har verkligen kunnat konstatera upptagsplatserna. Tredjepriset fick Ruff vid en SM-uttagning i Dalsland, varg var iakttagen i markerna några dagar innan - utan att jag visste om det - och älgen som Ruff fick tag på stod bara en liten stund, sedan blev det sken långt ut ur markerna.
Fem SM-uttagningar
Ruff en mycket säker älgskällare som även varit kvalificerad till fem SM-uttagningar i rad inom Västsvenska Älghundklubben. Uttagningar som han tagit sig till genom ett ordinarie prov varje säsong, där klubbens tio bästa hundar tävlar om en SM-plats. I Västsvenska räknas ej SM-uttagning och klubbkamp som kvalificering till nästa års mästerskap. – Tyvärr har jag inte kunnat vara med på alla uttagningar då jag själv inte varit helt frisk. Men jag bedömer Ruff som ganska säker på resultat över 80 poäng, berättar Osborn. Två av löshundsproven har varit på imponerande 90 och 92 poäng. – Han har fått tio poäng i alla delmoment, utom i hörbarheten där han har åtta. Han ligger på 65-70 skall i minuten, det hade gärna fått vara runt 100, men han har ett grovt skall som tar tid att hämta hem. En annan intressant milstolpe i Ruffs karriär är daterat till 2001 då han blev landets första älghund att erövra ett internationellt jaktprov. Ruff tilldelades CACIT sedan han vann ett internationellt jaktprov på fina 87 poäng.
Bra nedärvare
Inte nog med att Ruff är en enormt duktig älghund med förstklassig exteriör. Han toppar också älghundklubbens prestigefyllda avelslista för gråhundshanar. Ruff har sex kullar med totalt 27 valpar efter sig. Pristagarprocenten är idag på hela 48,1 procent, och inga sjukdomsfall har rapporterats! – Om hundägarna i sista kullen startar på prov som de lovat kommer han att gå upp till 60 procent nästa år, säger Osborn, som håller hårt i Ruffs avelsarbete, just hemkommen från veterinärklinik där fertilitetstest utförts utan anmärkning. – Jag parar inte med Ruff för att tjäna pengar. Jag vill att han skall lämna bra avkommor, och är därför noggrann med att undersöka de tikar jag godkänner. Dessutom har jag följt älghundklubbens rekommendationer med få kullar innan man kan göra en utvärdering. – Nu vet jag att han lämnar bra med olika tikar, och därför kommer jag att använda honom i aveln igen den kommande säsongen.
Undersökning
Varje tik som är intressant för avel med Ruff får finna sig i en ordentlig undersökning av Osborn innan han ger klartecken. Grundförutsättningen är att tiken är jaktprovsmeriterad, och förfrågningar bör göras i god tid före tikens löpperiod. – Först kör jag Ruffs och tikens stamtavlor mot varandra i älghundklubbens Jyckedata, då får jag fram valparnas stamtavla, med inavelsgrad etc. Dessutom kontrollerar jag om det finns några risker för sjukdomar, berättar Osborn. Ser allting bra ut brukar han också kontrollera med lokalklubben, därifrån tikägaren kommer, att det är en seriös hunduppfödare. För säkerhets skull kontrollerar han också med avelsrådet att alla uppgifter är korrekta. – Som ledtråd i mitt avelsarbete brukar jag bara para de tikar därifrån jag själv skulle tänka mig ta en valp.
Kontrollera
– Jag brukar rekommendera valpköpare att först fundera på vilken typ av hund de vill ha, beroende på hur stora jaktmarkerna är. Vill jag ha ett bra sök på hunden ska man också vara noggrann med att kontrollera att föräldradjuren har bra sök. Kontrollera även tidigare avkommor, har någon meriterat sig på jaktprov? – Lyssna inte så mycket på tik- och hanhundsägarna, första steget till en bra älghund är att välja rätt material. Ta hjälp av avelsrådet, via Jyckedata får du massor av viktig information, förklarar Osborn Stockelberg.


Fakta FRITTES RUFF
SJCH SUCH Frittes Ruff, S17106/95H
E: SJCH SUCH Jageren´s Gorbatjov N33942/90H
U: SFBCH Larvmarkens Ami, S28667/94H
Uppfödare: Bosse Fritzén, Åmotfors.
Ägare: Osborn Stockelberg, Kungsbacka.

JAKTPROV
1997-09-08 Västsvenska SÄK Jack R Henningsson Godkänt älgspårprov
1997-12-05 Västsvenska SÄK Rolf Johansson 1:a 78,0 p
1997-12-10 Västsvenska SÄK Rolf Axell 1:a 82,5 p
1997-12-16 Västsvenska SÄK Per Särnmark 1:a 88,0 p
1998-08-28 Västsvenska SÄK Rolf Axell 1:a 72,5 p (SM-uttagning)
1998-12-23 Västsvenska SÄK Jan Engbåge 1:a 92,0 p
1999-08-28 Västsvenska SÄK Börje Bryntesson 3:a 58.0 p (SM-uttagning)
1999-12-22 Västsvenska SÄK Sture Johansson 1:a 90,0 p
2000-12-22 Sydsvenska SÄK Fredrik Johansson 1:a 84,0 p
2001-11-23 Västsvenska SÄK Henry Andersson 1:a 87,0 p, CACIT

UTSTÄLLNINGAR
1995-11-05 Jönköping SKK Freddie Klindrup 1 junkl, 1 junkk, HP, CK/HP, BHKL 2.
1998-02-08 Åseda SÄK Göran Hallberger Ökl 1, Skl 2, cert, CK/HP, BRKL 2. BHKL 2. Godkänd SJCH.
1998-03-07 Nittorp SÄK Sven Månsson Ökl 2, BRKL reserv
1998-04-19 Hunneberg SÄK Britt-Mari Nordquist Ökl 1.
1998-05-10 Grimslöv SÄK Aina Lundmark Ökl 1, Skl, 1, cert, CK/HP, BRKL 1, HP, BIR
1998-05-31 Göteborg SKK Marlo Hjernquist Ökl 1, Skl 1, cert, CK/HP, BIR. Godkänd SUCH.

Rasinformation Norsk älghund, grå
– Nordens vanligaste älghund Gråhunden är en mycket populär älghund som har sina rötter i Norge. Redan i slutet av 1800-talet fastställdes gråhundens första rasstandard, och var också anledningen till att Norska kennelklubben bildades. Därmed utsågs också gråhunden till norsk nationalras. I Norge och Finland är gråhunden den vanligaste älghunden, i Sverige registrerades förra året 984 gråhundsvalpar, mot 1713 jämthundar. Toppnoteringen för antalet registrerade gråhundar i Sverige sattes 1985 då 1 984 hundar fick sin stamtavla från kennelklubben. Gråhunden håller en hög jaktlig klass, och möjligheten att få en bra älghund i rasen måste ses som tämligen goda. Gråhunden är en envis och självständig hund som kan bli en mycket effektiv älghund med rätt ägare. Tiden då man ansåg att en lydig hund tappade jaktlust är förbi, nu är jakt- och lydnadsträning lika viktiga. Tidig jaktmognad är också ett tämligen vanligt kännetecken hos gråhunden, hanhunden blir ofta tidigast jaktmogen. Under provsäsongen 2002 gjordes 1268 starter på jaktprov av gråhundar, 548 starter gjordes av hanar, med en pristagarprocent på 64. Tikarna svarade för 338 prov, med 57 procent pristagare. Exteriört skall gråhunden ha en kort, kompakt kropp, kvadratiskt byggd och med god resning. Pälsen skall vara tät och riklig men inte strittande. Öronen skall vara upprättstående. Svansen skall bäras rullad över ryggen.

Vill du veta mera om gråhunden, kontakta Svenska Älghundklubben, tel 0271/237 00.
Hemsida: www.alghundklubben.com
Text och foto: HOLGER NILSSON JJ juni 2003

INTRESSERAD AV RUFF?

Ladda ner zipp-fil på Ruffs fakta...

© Copyright 2020 Stockelberg.com